Gezondheid

Een volledige gezonde hond is jammer genoeg nooit 100% te garanderen, dit werkt hetzelfde als bij mensen. Je kunt er echter wel door selectie voor zorgen dat de kwaliteiten behouden of verbeterd worden en de zwaktepunten verdwijnen of verminderen.

Om een zo gezond mogelijke Franse Bulldog te fokken is het van belang naar een aantal zaken te kijken.
We kunnen bijvoorbeeld kijken naar de heupen om HD uit te sluiten van de fok. Maar ook de knieën zijn van belang om patella luxaties uit te sluiten.
Daarnaast is het van belang om de luchtwegen en neusgaten in de gaten te houden om ademhalingsmoeilijkheden te voorkomen. Tevens is dit nu ook een vereiste, het nieuwe meetinstrument voor kortsnuiten dient vooraf aan de inzet van een hond, uitgevoerd te zijn. De eisen hiervan zijn enorm streng en er zal slechts een handjevol honden door komen.
Onze honden ondergaan een aantal onderzoeken, een uitgebreid dna onderzoek op erfelijke afwijkingen, röntgen foto’s van verschillende lichaamsdelen, het ECVO oogonderzoek en het officiële patella onderzoek volgens meutstege. De uitslagen van de onderzoeken staan op deze site bij de betreffende hond vermeld. Momenteel is er veel aandacht voor de gezonde Franse bulldog wat zeer prettig is, alleen zijn er nog geen eenduidige richtlijnen. Het basis meetinstrument voor kortsnuiten ligt er wel. Hierin staan zeer strikte eisen waar kortsnuiten aan moeten voldoen. Kan een fokker dit niet voorleggen dan fokt deze illegaal!!

Van de officiële onderzoeken vanuit de raad van Beheer, komen de uitslagen ook op de site van de raad van beheer te staan www.houdenvanhonden.nl. Wanneer je zoekt op NHSB nummer van onze honden, dan vindt je daar de hond en zijn uitslagen van de officiële Raad van Beheer onderzoeken.

Naast deze onderzoeken voeren we ook DNA testen uit op erfelijke afwijkingen. Hierdoor kunnen een heleboel aandoeningen gegarandeerd voorkomen worden.  Hiervoor sturen we testen op naar Scandinavië en Amerika en wachten dan een paar weken in spanning op de uitslag. Sommige fokkers zeggen dat de pups een dna certificaat hebben, deze bedoelen dan een certificaat als bewijs dat de ouders daadwerkelijk de ouders zijn. Dit wordt door de raad van beheer nagekeken. Dit heeft totaal niets te maken met dna onderzoeken op basis van gezondheid.

Wanneer zowel de reu als teef vrij is van een erfelijke aandoening zullen de pups nooit lijder worden van deze ziekten. Dat is in het kader van bijvoorbeeld Degeneratieve Myelopathie (neurologische aandoening met uitvalverschijnselen) bij de Franse bulldog toch fijn om te weten dat je hond het niet zal krijgen. Zij kunnen hooguit drager worden, wanneer je met deze hond zal fokken moet je er dan een vrije hond naast zetten om geen lijders te krijgen.
Van al onze testen zijn de uitslagen per hond op hun eigen pagina in te zien. Geen geheimen, open en eerlijkheid duurt het langst en zorgt voor de betere combinaties met als streven een gezond ras.