Gezondheid

Een volledige gezonde hond is jammer genoeg nooit 100% te garanderen, dit werkt hetzelfde als bij mensen. Je kunt er echter wel door selectie voor zorgen dat de kwaliteiten behouden of verbeterd worden en de zwaktepunten verdwijnen of verminderen.

Om een zo gezond mogelijke Franse Bulldog te fokken is het van belang naar een aantal zaken te kijken.
We kunnen bijvoorbeeld kijken naar de heupen om HD uit te sluiten van de fok. Maar ook de knieën zijn van belang om patella luxaties uit te sluiten.
Daarnaast is het van belang om de luchtwegen en neusgaten in de gaten te houden om ademhalingsmoeilijkheden te voorkomen.
Onze honden ondergaan een aantal tests waaronder de Dierenarts Attest die de HBC (Hollandse Bulldoggen club) verlangd. Daarnaast röntgen foto’s van verschillende lichaamsdelen, het ECVO oogonderzoek en het officiële patella onderzoek volgens meutstege. De uitslagen van de onderzoeken staan op deze site bij de betreffende hond vermeld. Momenteel is er veel aandacht voor de gezonde Franse bulldog wat zeer prettig is, alleen zijn er nog geen eenduidige richtlijnen. De overheid en de raad van beheer zijn nog met elkaar in overleg.

Van de officiële onderzoeken vanuit de raad van Beheer, komen de uitslagen ook op de site van de raad van beheer te staan www.houdenvanhonden.nl. Wanneer je zoekt op NHSB nummer van onze honden, dan vindt je daar de hond en zijn uitslagen van de officiële Raad van Beheer onderzoeken.

Naast deze onderzoeken voeren we ook DNA testen uit op erfelijke afwijkingen. Hierdoor kunnen een heleboel aandoeningen gegarandeerd voorkomen worden.  Hiervoor sturen we testen op naar Scandinavië en Amerika en wachten dan een paar weken in spanning op de uitslag.  Wanneer zowel de reu als teef vrij is van een erfelijke aandoening zullen de pups nooit lijder worden van deze ziekten. Dat is in het kader van bijvoorbeeld Degeneratieve Myelopathie (neurologische aandoening met uitvalverschijnselen) bij de Franse bulldog toch fijn om te weten dat je hond het niet zal krijgen. Zij kunnen hooguit drager worden, wanneer je met deze hond zal fokken moet je er dan een vrije hond naast zetten om geen lijders te krijgen.
Van al onze testen zijn de uitslagen per hond op hun eigen pagina in te zien. Geen geheimen, open en eerlijkheid duurt het langst en zorgt voor de betere combinaties met als streven een gezond ras.