De kleur van een Frenchie

De eigenlijke kleuren die volgens de ras standaard zijn toegestaan zijn, brindle, fawn en bont. Hoe kan het dan dat er ook zoveel andere kleuren zijn. De muisgrijze kleur, in de volksmond blauw, is ontstaan door een verdunning van de blauwe kleur. Hier werden vaak huidproblemen aan gelinkt, maar het lijkt er op dat dit ook een doorfok probleem is omdat de blauwe kleur ineens erg populair werd. Andere kleuren zijn ontstaan door ergens een outcross te doen, een andere ras toe te voegen in de lijn en vervolgens die pups weer met Franse bullen te combineren.


Een aantal fokkers zijn fel tegen de ‘niet originele’ kleuren omdat zij vinden dat het niet bij het ras past en de ras standaard geeft dat ook aan.
Echter geeft de ras standaard ook aan dat je een kort gedrongen hond moet hebben met korte stompe schedel en zonder staart, maarrrrr dat deze uiterlijke kenmerken de gezondheid van het ras niet inde weg mogen staan.
Dus ja waar houdt je dan aan vast aangezien er nu ook nieuwe regels ontstaan omtrent de vele BOS problematiek en vele Fransjes dus vreselijke ademhalingsproblemen hebben. Er zijn nieuwe regels voor gekomen en men spreekt zelfs over het toevoegen van andere rassen om de Franse bulldog gezonder te maken.

Waarom zou dan een ander kleurtje zo schadelijk zijn terwijl er straks ook een compleet ander ras toegevoegd zal worden om de genenpool uit te breiden en het ras gezonder te maken.
Elke fokker heeft zijn eigen manier van fokken en ik ben van mening dat het het belangrijkste is om zo gezond mogelijke Franse bulldoggen te fokken. Het zou een aantal fokkers sieren om elkaar hierin te ondersteunen in plaats van elkaar af te vallen. Daarom hebben wij er met ons E nest ook voor gekozen om een reu met FCI stamboom te kiezen die geïmporteerd is uit het buitenland. Zo is hij niet verwant aan onze teef en tevens is hij uitgebreid getest op zijn gezondheid. Want daar draait het toch allemaal om als je ziet dat er zoveel trieste gevallen in het ras zijn.

In de toekomst kan het zijn dat we reuen zonder fci met nek kleuren gebruiken. De fci poule is praktisch leeg en je kunt niet met velen in een hele kleine vijver vissen. Je wilt goede genen neerzetten. We gaan het zien, we gaan in ieder geval voor de gezondheid van het ras.