De Franse Bulldog

Ras informatie

Oorsprong
Het was eind 1800 dat de Franse kennel Club de Franse Bulldog officieel als ras erkende. Over het echte ontstaan van het ras is nog wel enige discussie omdat er gewoonweg geen duidelijke informatie voor handen is.
Rond 1820 nam de populariteit van hondengevechten af en werd de Engelse Bulldog meer als huishond gehouden. Door hem te kruisen met vermoedelijk kleine Toy terriërs ontstond er een kleiner type hond welke destijds in Engeland gemakkelijker in de arbeidswoningen te houden was.
Door een crisis vertrokken veel arbeiders naar Frankrijk en namen deze ‘Toy Bulldogs’ mee. Door verdere selectie en kruisingen met terriërs de boule (geen bullterriër), een rattenvanger en wellicht kruisingen met de mopshond zou de huidige Franse Bulldog zijn ontstaan. Deze honden werden weer terug Engeland in gevoerd en daar dan ook erkend als ‘Franse Bulldog’. Rond 1880 ontstond de eerste rasstandaard voor de Franse bulldog.

Omschrijving
Is de Franse Bulldog een hond die bij u past?  De meesten raken opslag verliefd op hun karakteristieke uitstraling. Hun iets wat dommige clowneske karaktertrekken vermaken vele mensen. Vergis je echter niet de Franse Bulldog is een intelligente hond met een zacht karakter en ze zijn erg gevoelig, ze voelen stemmingen van de mens dan ook haarfijn aan. Ze kunnen met hun grote ogen enorm zielig kijken wanneer ze iets niet mogen.  Ze laten hun ogen ook altijd spreken waardoor het soms lastig is om je bull een nee te verkopen. Een consequente opvoeding is echter van belang om gedragsproblemen te voorkomen.

De Franse Bulldog valt onder FCI rasgroep 9 ‘ Gezelschapshonden’ . Ze zijn veelal menslievend en reageren dan ook altijd erg enthousiast op de binnenkomst van mensen. Ze hebben een lief en zacht karakter waardoor ze ook goed met kinderen en ouderen om kunnen gaan. Ze hebben een hoge tolerantiedrempel, waardoor ze veel kunnen accepteren. Door hun formaat zijn ze ook handzaam en gaan makkelijk mee in bijvoorbeeld de auto of trein. Een voordeel welke ik zelf prettig vind is dat deze honden geen blafferds zijn. Ze kunnen wel blaffen maar doen dit niet snel.

Ze zijn graag bij je en vinden het niet altijd even leuk als je ze alleen laat, ze stellen gezelschap erg op prijs. De Franse bulldog valt niet voor niets onder de gezelschapshonden en kan dan ook verlatingsangst ontwikkelen als ze veel alleen zijn. Daarom is het belangrijk dat fokkers veel aandacht besteden aan de socialisatie! De Franse Bulldog gaat graag mee wandelen of rennen achter een balletje aan. Samen een activiteit doen zoals flyball of behendigheid zouden ze erg leuk vinden. Dus denk niet dat het luie honden zijn. Er bestaan er helaas wel genoeg met dat probleem. Honden die niet meer dan 5 meter mee willen wandelen zijn niet grappig maar zielig. Een probleem dat is ontstaan gezien er in de loop der jaren puur op uiterlijk (kort en gedrongen) is gefokt en niet op gezondheid. De Franse Bulldog is ook een zeer gedreven hond waardoor hij niet altijd zelf in staat is grenzen aan te geven. Let dus goed op en ga niet te lang door met wandelen, rennen of spelen. Zeker niet wanneer de temperaturen zomers oplopen. Niet iedere Bulldog kan goed tegen hitte. Onze honden gaan bij ons gewoon mee hardlopen, denk nou niet hup ik neem ze meteen 5 kilometer mee, maar bouw dit na de leeftijd van 1 jaar langzaam op. Kijk goed naar je hond en zijn herstelvermogen.

De honden bereiken ongeveer een kniehoogte, maar denken vaak zelf de grootte te hebben van een boxer. Ze stralen ook uit dat ze heel wat zijn.  Doordat ze wat korter en zwaarder gebouwd zijn is het oppassen geblazen bij water. Niet iedere bull kan namelijk zwemmen!! Hiervoor bestaan tegenwoordig gelukkig prachtige zwemvesten, ze houden namelijk wel van water!

Qua vachtverzorging heeft de Franse Bulldog weinig eisen. Wel hebben ze vaak traansporen bij hun ogen en die dienen goed schoon gemaakt te worden. Zo voorkom je irritatie en ontstekingen.

En daarnaast kunnen Fransjes ook heerlijk slapen en genieten van het zonnetje

Onze Anna woont samen met Le Petit Toreador Caesar, wat een heerlijk stel!