Therapiehond begeleider

made by: Lisette Lubbers fotografie

Mijn naam is Marleen Endeman en als ‘Therapiehond Begeleider’ heb ik de meest fantastische baan! Ik mag mensen helpen hun motivatie terug te vinden om lastige situaties aan te pakken en dat samen met mijn honden. We maken samen dromen waar en we zorgen dat cliënten weer in zichzelf gaan geloven. Samen met de honden zorg ik dat angsten worden overwonnen, bergen worden beklommen en de eindzege wordt behaald.

Wanneer u of iemand in uw omgeving het vertrouwen in vooruitgang verliest of verandering van negatieve eigenschappen als onmogelijk acht, neemt u dan contact op mij om samen een pad te bewandelen naar een mooie toekomst.

‘De hond geeft jou, wat jij nodig hebt!’  

Voorbeelden zijn:

  • Bezoekdier binnen een instelling;
  • Voorleesproject voor kinderen met dyslexie/stotteren;
  • Actief met een cliënt aan de slag, activering/ontspanning/hoofd leegmaken
  • Ondersteuningen bij therapieën; (bijv. revalidatie, fysio, ergo, logo).

Een hond brengt rust, spiegelt jouw gevoel, houdt je in het hier en nu en maakt oefeningen laagdrempelig.

Nu ook actief binnen zorgorganisatie ZorgAccent

Filmpje over de inzet van mij en mijn therapiehonden bij ZorgAccent

Voor meer informatie of vragen over de
mogelijkheden neem gerust contact op via:

bartmarleen@hotmail.nl
06-14492595

Wat vooraf ging……

September 2017 ben ik bij ‘Dogswork’ gestart met de opleiding tot therapiehond begeleider en hier ben ik nu nog mee bezig. Tijdens deze opleiding leer ik meer over het gedrag van een hond, mijn eigen gedrag en de

gevolgen daarvan bij een hond en over de vele manieren hoe we honden kunnen inzetten om mensen te helpen.

Hierbij gaat het niet om blindengeleidehonden of hulphonden voor fysieke hulp. Therapiehonden kunnen bijvoorbeeld ingezet worden bij teambuilding in coachings sessies. Ze kunnen ingezet worden in gezinnen die een kind hebben met autisme bij agressie regulatie. Ze kunnen ondersteuning bieden bij onder andere fysiotherapie, ergotherapie, logopedie.

Ook worden therapiehonden ingezet als ‘voorleeshonden’ ze luisteren altijd en het blijkt dat dit voor kinderen een vertrouwde basis creeërt om beter te leren lezen. Ook als bezoekdier bij ouderen met dementie etc etc.

Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden om ze in te zetten. Zoals verderop op mijn site gemeld, zijn Iron en Bailey beiden getest om ingezet te worden als therapiehond. Aan mij de taak om ze goed te trainen op de gebieden waar ik ze graag in wil zetten.

Inmiddels een aantal vrijwillige bezoeken gedaan in onder andere verpleeghuizen met ouderen met dementie. Maar ook bij een dagactiviteiten centrum voor verstandelijk gehandicapten. Hier was onder andere een cliënte met syndroom van down die fors gebouwd is en moeilijk in beweging is te stimuleren. Normaal zit ze in de pauze een half uur stil en nu is ze alleen maar druk geweest met de hond, wandelen en spelletjes doen. Zo mooi om te zien!

Maar ook hebben we een bezoek gebracht aan de fysiotherapie tijdens hun oefeningen met mensen die revalideren na een CVA. Prachtig om te zien hoeveel mogelijkheden er zijn en hoe gemotiveerd mensen raken. Zowel cliënten als behandelaars. Tevens inmiddels gestart met het begeleiden van kinderen met angst voor honden!

In oktober 2018 heb ik mijn diploma behaald en kan ik nu officieel aan de slag als therapiehond begeleider. Mijn eerste stap is om aan de slag te kunnen gaan binnen de organisatie waar ik reeds werkzaam ben als verpleegkundige. Let’s do this!