Wanneer doe je het goed?

Wanneer doe je het goed als fokker, wanneer doe ik het goed als fokker van de Franse bulldog?
Wanneer ik aangesloten ben bij de rasvereniging?
Wanneer ik onder de raad van beheer met fci stamboom fok?
Of volg ik mijn eigen koers waarbij ik mijn keuzes kan verantwoorden?

Soms zijn er van die momenten dat allerlei afwegingen door je hoofd spoken en de conclusie gewoon nog niet bereikbaar is.
Het voelt als zo’n ijzeren draad waar je met een soort flesopener langsheen gaat en je het draad niet mag raken, omdat het dan begint te piepen en je opnieuw moet beginnen.
Met ons huidige ‘F’ nest kreeg ik die kortsluiting. Welke pup gaan we aanhouden, waarom en waar moeten we dan rekening mee houden.

Zoals wellicht een aantal mensen is opgevallen zitten er zwart met bruine pups in ons nest, zogenaamde black and tan pups. Deze pups krijgen gewoon een fci stamboom maar dan met NEK erop (niet erkende kleur). Daar wordt de hond niet anders van maar als ik er mee verder wil fokken krijgt het nageslacht geen fci stamboom.
Ik vind het prettig dat alles netjes geregistreerd en gecontroleerd wordt en vandaar dat ik, de fci stamboom, een meerwaarde vindt hebben.
Echter vind ik gezonde honden nog belangrijker en let ik extra op uiterlijke kenmerken, onder andere langere snuiten en langere ruggen.

Toen we begonnen met de kennel waren we aangesloten bij de rasvereniging. De meerwaarde hiervan was mijns inziens niets en mijn visie week af van de vastgestelde raskenmerken van de HBC (Hollandse Bulldoggen club). Ik heb ons uitgeschreven. Toen minister Schouten haar bommetje dropte, dacht ik dat deze vereniging haar visie zou veranderen en het leek me prima om ons aan te melden. Ik bedoel je gaat er vanuit dat een rasvereniging zich wel inzet voor het verbeteren van het ras. Zonder succes overigens, als je toegelaten wordt krijg je de rekening en wordt je niet toegelaten dan hoor je niets…..Niets gehoord dus ook geen uitleg of anderszins waarom je dan niet toegelaten wordt.

Er ligt nu een normenmatrix voor de Franse bulldog, deze zijn ook bij onze honden terug te vinden. Er wordt nu gesproken over het kruizen met andere rassen om het ras gezonder te maken…… Dat kan dan wel, maar als je de raad van beheer mailt waarom de Niet Erkende Kleuren dan niet worden toegelaten, verwijzen zij naar het (verlopen) convenant met de rasvereniging. Waarom kunnen die kleuren bij andere rassen wel en zouden er “vermoedelijk’ gezondheidsrisico’s aan kleven als deze kleuren bij de Franse Bulldog voorkomen is wat ik me dan afvraag.

Het tolt in mijn hoofd, ik wil gezonde honden met goede karakters zodat ik ze ook kan inzetten als therapiehond. Kleur zou me een worst wezen, maar dan moet ik accepteren dat niet al onze pups een FCI stamboom zullen krijgen in de toekomst. Is dat dan een ramp? Nee ook niet, maar ik vind het prettig nu goed georganiseerd te weten, dat ik geen dicht verwante honden koppel.

To the point…..
Afgelopen weekend konden de nieuwe baasjes van de pups op volgorde een keuze maken voor wie hun nieuwe huisgenoot zou worden. En eerst moest ik nog een knoop doorhakken welke dan aan onze kennel wordt toegevoegd. Ik heb nog verschillende hulplijnen ingeschakeld en geen idee waarom, maar bij het maken van de keuze gingen mijn emoties met me op de loop en kon ik de tranen niet bedwingen.

Wanneer doe je het goed……
Ik heb een keuze gemaakt, Fenna zal onderdeel gaan uitmaken van onze kennel. Bart had haar al als favoriet en ik twijfelde nog met Fuerte.
Nu dus gekozen voor een erkende kleur, maar ik ga het niet meer zo zwaar mee laten wegen. Ik volg vanaf nu volledig mijn eigen koers en ik ga zien waar ons dat brengt. We gaan voor gezonde honden met een zacht karakter en de kleur is een bijzaak, zolang alles maar netjes wordt geregistreerd en bijgehouden. Het is een hobby, we werken er beiden nog naast en ik wil er vooral plezier aan beleven!

Een heavy weekend zo, ook niet zoveel gefilmd de afgelopen dagen. Veel te veel in mijn hoofd gezeten. Vier baasjes zijn al geweest en we mogen er nog twee verwelkomen. Het geeft een goed gevoel iedereen blij te kunnen maken en dat geeft weer energie, onze keuze is gemaakt en ik kan het loslaten. Filmpje komt eraan vandaag, en ook nieuwe foto’s van de pups!

Check ons youtube kanaal of abonneer om niets te hoeven missen!

Week 2 van het F nest – YouTube

4 Antwoorden op “Wanneer doe je het goed?”

 1. Nou ja zeg…zit ik hier gewoon een traantje te laten bij jou verhaal. Ik weet dat jij (en Bart) je zo inzet voor je honden!! Ik geloof in jullie visie, en wij hopen dat jullie nog heeel lang doorgaan…want wij willen ook nog wel(over een aantal jaren) een puppy van jullie!!

  Ik vind dat je een goeie keus hebt gemaakt en ik wens jullie al het goede toe😘

 2. Onwijs leuk dat je bloggen en vlogs maakt. Ik volg je nu een tijdje, en doe dat met veel plezier. In je laatste vlog gaf je aan, dat je het leuk vindt om vragen te beantwoorden. Ik vroeg me af.. wat is jouw rol verder bij de pups? Ik hoorde je zeggen dat je daarnaast nog werkt. Kun je het wat combineren en hoe doe je dat? Wat kleur wordt Fenna uiteindelijk? Vind je een bevalling spannend? Hoe vind je het om straks weer afscheid van de pups te moeten nemen?

  Bedankt alvast voor het antwoorden.

  Groetjes Iris

  1. Hoi Iris,

   Bedankt voor je vragen! Ik neem ze mee in de volgende video πŸ˜„
   Groetjes Marleen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.