laatste DNA uitslag

Inmiddels is dan het moment daar dat ik ook de laatste DNA uitslagen heb mogen ontvangen.

De laatste test gaat om de Cystinurie type 3, een vrij recent ontdekte erfelijke aandoening in het ras van de Franse bulldog. In andere rassen was al geruime tijd bekend dat deze ziekte van erfelijke aard was, sinds enkele jaren geldt dit nu ook voor de Franse bulldog.

Het gaat hierbij om blaasstenen die ontstaan en zo de urinebuis kunnen laten verstoppen met allerlei nare gevolgen of zelfs de dood.
De ziekte openbaart zich alleen bij intacte reuen die ruim volwassen zijn. Bij een gecastreerde reu kan de ziekte dus niet ontstaan en wanneer je de hond niet inzet voor de fok zou dit dan ook een geschikte preventieve maatregel zijn wanneer je hond een lijder is.

Dat ik inmiddels bij 3 verschillende laboratoria testen heb laten uitvoeren komt door het feit dat ze simpelweg niet bij elk laboratorium alles kunnen testen. Zo is de DM in Nederland bij Van Haeringen getest, de bijna overige 200 erfelijke aandoeningen bij MyDogDNA in Finland en deze Cystinurie type 3 test bij PennGen te Pennsylvania. Bijzonder hoe dat allemaal kan tegenwoordig.

de uitslag kan als volgt worden ontvangen:

1-1  vrij
1-2 drager
2-2 lijder (deze willen we dus niet zien!)

Oké, dan nu het resultaat waar we natuurlijk op zaten te wachten, tadaadadadaaaa:

De uitslag van Iron alias Teddy:

1-2 drager: hij zal dragers creëren wat geen probleem is. Hem moeten we dus niet matchen met een dragende teef want dan kan je lijders creeëren

De uitslag van Cleopatra is:

1-1 Cleo is  vrij!

Op basis van het DNA zouden Teddy en Cleo in ieder geval een mooie match zijn in de toekomst. In augustus gaat Teddy onder andere voor zijn röntgen onderzoeken en het ECVO oogonderzoek.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.