De geboorte van het F nest

Verslag bevalling F nest  mei 2021 

Dit is het verslag van de geboorte van de pups van ons F nest. De ouders van dit nest zijn M- Jaguar (alias Kees) en onze teef Cleopatra. 

Voor een compilatie van filmpjes van de bevalling verwijs ik naar onze youtube pagina. Abonneer op ons kanaal om niets van de ontwikkeling van de pups te missen!

https://youtu.be/u5PsixxAcR8

Met de dekkingen van Cleo gingen we er vanuit dat de tweede dekking goed geslaagd was. Dit zag er voor beide honden goed uit en vanaf deze datum zijn we 63 dagen gaan rekenen, de gemiddelde draagtijd van een hond. De uitgerekende datum zou dan 9 mei zijn, moederdag. 

Op de echo die we lieten maken waren 5 pups te zien, voor een natuurlijke bevalling vinden we het prettig een betere indicatie te krijgen en daarom hebben we met 8 weken dracht nog een röntgenfoto laten maken waarop 8 pups te zien waren. Nu we weten waar we aan toe zijn gaan we geruster de bevalling in. 

In de dagen in aanloop naar de bevalling, begint Cleo te graven in de tuin. De werpkist staat klaar en zo nu en dan neemt ze een kijkje. Zodra de bevalling nadert neemt ze vaker plaats en trekt de dekens alle kanten op. Cleo is erg gericht op mij en hoe dichter we richting de bevalling komen hoe meer ze achter mij aan loopt. Naar boven, naar de wc, waar dan ook.  

In de nacht van 8 op 9 mei begint het dan echt, het gehijg begint en ze verliest me geen moment uit het oog. Ze heeft dan al een dag lang haar eten laten staan en gaat geregeld naar buiten voor een plas. De aanloop duurt lang. We kunnen ons niet goed meer voor de geest halen of dit de vorige keer ook zo lang duurde. Ons inziens niet, we besluiten dan maar op tijd te gaan eten met de kinderen want er komen nog drukke uren aan en je wilt alle aandacht erbij houden. 

Prachtig hoe je het allemaal kan bedenken, maar zoals ik bij iedereen ook blijf herhalen: ‘het is moeder natuur’! En zo geschiede dat tijdens mijn hap krieltjes, Cleo voor mij onder de tafel gaat zitten en meteen haar pup voor mijn voeten werpt. Pup 1, een teefje, is om 16:45 geboren! (roze) Ik help Cleo en begeleid haar naar de werpkist waar ze rustig met de pup gaat liggen. Ze laat alle zorgen van mij ook toe en de aanwezigheid van de kinderen rondom de werpkist vormt geen bedreiging. De werpkist bevindt zich te midden van ons gezinsleven in de woonkamer, met onze jongste is dat een drukke bedoening en ik had en heb dat goed in mijn hoofd gegrift. Mocht de situatie Cleo te druk worden dan plaatsen we er een hekje omheen zodat de jongste in ieder geval niet over de kist kan hangen of erin klimt.  

Voor nu even kort gekeken met de kinderen, ze vinden het fantastisch! Cleo gaat rustig verder en zo nu en dan zie ik persweeën. Ik heb de tijd om de kinderen rustig naar bed te brengen, kalmte kan je redden en je hond! Terwijl Bart de kamer weer op orde brengt en Cleo nabijheid biedt en zorgt dat de andere dames ook hun nodige zorg krijgen. 

De volgende pup volgt vrij vlot en we hebben goede moet. Om 17:45 wordt de 2e pup geboren een reutje (groen) en kort daarna om 18:06 komt ook pup nummer 3 tevoorschijn, een teefje (oranje)
Het verloop gaat tot nu toe goed, een mooie vlottende bevalling en mooie gewichten (zie schema onderaan).
Cleo heeft goede weeën en gaat tussendoor steeds even naar buiten om te plassen. Nog geen uur later, om 18:52 wordt de vierde pup geboren een reutje (blauw). De dames en heren wisselen elkaar om en om af.

pup 2

Het duurt nadien nog even voordat er echt actie is en ik bemerk dat Cleo evenals haar vorige bevalling, graag heeft dat ik bij haar zit. Ze gaat tegen me aan liggen of gaat op schoot zitten.  Zodra ik even op de bank lig komt ze dan ook uit de werpkist en gaat bovenop me liggen. Cleo doet het perfect, ze zorgt goed voor ze en laat ook mij toe de nodige controles te doen. Ze accepteert alles, maar houdt het goed in de gaten. 

Tussendoor bieden we Cleo geregeld extra’s aan, vlees,  geitenmelk, wat ze maar wil. Er zit een langere pauze tussen, geen paniek soms duurt het wel langer. Een groot nest kost ook veel energie en ze neemt toch herstelpauzes. 

Twee en een half uur later komt daar dan pup nr 5, een reutje (groen/oranje). Ik heb zelf de knollen op, zoals we dat hier zeggen, en ik besluit op het matras in de kamer te gaan slapen terwijl Bart de boel in de gaten houdt. Anderhalf uur later word ik wakker gemaakt en komt de 6e pup ter wereld om 23:05, een teefje (geel). Mijn wederhelft gaat naar bed en mijn lange nacht begint. Cleo zakt wat terug in de weeën, ze zoekt me op bij de bank en komt weer bij me liggen.

Na ruim 3 uur wordt pup 7 geboren, een stuitbevalling die wel eventjes duurt. Een prachtige intacte vruchtzak komt met pup naar buiten. Ik bemerk echter meteen dat er geen leven in zit, ik heb geen idee maar het is een gevoel. Ik heb toch alles uit de kast gehaald en Cleo ook, maar helaas hebben we deze pup geen leven in kunnen blazen. Ik leg de pup apart op een dekentje op een kruk. Het is altijd moeilijk en ik vraag me dan steeds af waar het mis is gegaan en of ik iets had kunnen doen om het te voorkomen. Zo’n prachtige van buiten intacte pup, echt pijnlijk.  
Wanneer ik even een plaspauze neem en weer terug in de kamer kom, is de pup van de kruk verdwenen. Cleo heeft haar op het bed gelegd dat we op de grond van de kamer hebben geplaatst. Tja daar sta je dan, je probeert je te verplaatsen in wat zei nu zal denken. Ik praat tegen haar, zeg dat ze het goed heeft gedaan maar dat het voor deze pup helaas ophoudt. Ze gaat weer in de werpkist en ik plaats de pup weer op de kruk in de deken, uit het zicht. 

pup zeven, jammer genoeg doodgeboren

Dan duurt het lang, heel lang. Cleo wordt steeds rustiger, slaapt af en toe en de kracht van haar weeën neemt af. Er wordt vaak te snel ingegrepen bij een bevalling, maar na bijna 4 uur wachten begint het te knagen. Met doodgeboren pup nog op het netvlies besluit ik iedereen wakker te maken en bellen we de dierenarts. De jongste kunnen we al naar de opvang brengen en de oudste gelukkig naar opa en oma. We nemen de pups ook mee in de auto in een hoge bak met snuggle safes voor de warmte en een zacht vetbed. Om 8 uur komen we aan en wordt er middel röntgen gecheckt hoe het ervoor staat. De pup lijkt fors maar ligt al wel de goede kant op, met wee opwekkers slingeren we de boel weer aan. Ook hier wijkt Cleo niet van mij en ik ga op de grond zitten, ze gaat op mijn schoot hangen/zitten en het persen komt weer flink op gang. Helaas vlot het niet echt, na even komt het koppie erdoor en duidelijk voelbaar. Maar dan stagneert het, Cleo perst goed maar de pup komt niet goed verder. Handmatig wordt ze bijgestaan, en komen de weeën wat vaker opzetten. Ondertussen komen de andere klanten binnen, we laten Cleo even haar werk doen terwijl de dierenarts even anderen verder helpt. Op een gegeven moment kijk ik in de vulva de pup recht in het gezicht, zonder vruchtzak ik zie de tong er iets uitsteken. Er werd al duidelijk gemaakt dat de pup waarschijnlijk niet zou leven en Bart was al overtuigd dat deze dood geboren zou worden. Ik houd nog hoop en voel nog even aan de puppybandjes in mijn broekzak, ik zie mijn net aangetrokken broek onder de rotzooi zitten. Geen probleem, zolang Cleo er maar goed vanaf komt.  

Ik wrijf geregeld even met een doek over de snoet van de pup, neusje schoonhouden denk ik, meer kan ik niet doen. De dierenarts komt terug en op de ween helpt ze Cleo wat mee, gestaag komt er meer beweging in en eindelijk om 9:00 wordt de pup geboren en warempel ze beweegt meteen!! 

Geef de hoop niet op en als het lang duurt bewaar de rust! We sluiten de bevalling af met deze dame van 271 gram. 
Cleo gaat op de handdoek liggen en sluit haar ogen, ze is moe, kapot maar voldaan. De pup begint al te drinken. We gunnen ze even een momentje en pakken dan alles in de auto om terug naar huis te gaan. Verdorie Cleo wat ben je een topper! Heerlijke lieve hardwerkende hond! 

Thuis even naar buiten en dan de werpkist in, samen met alle pups. We laten de andere dames even passeren en geuren opdoen om Cleo daarna weer de rust te geven. Het was een slopende nacht, voor zowel Cleo als voor ons. 

Vele privé berichtjes mogen ontvangen. Bedankt voor het meeleven ik hou iedereen via de socials en website op de hoogte. Het is niet te doen om iedereen via privé berichten op de hoogte te houden, ik hoop dat jullie dat begrijpen. Naast onze kennel werken we gewoon en we hebben onze kinderen, we zijn aardig druk 😉  

Helaas, doodgeboren pup
Overzicht gewichten pups

5 Antwoorden op “De geboorte van het F nest”

 1. Wat een mooi verhaal van een prachtige bevalling, jammer van de doodgeboren pup 😪.
  Het is en blijft een wonder.
  Heel veel succes en geniet ervan 👍🐾

 2. Prachtig verslag Marleen!! Zo goed verwoord. En inderdaad wat is Cleo een ontzettende topper!!! Trots op haar.
  En wat een mooie pups👌 Wat spijtig dan dat er een is die het niet redt.
  Wees op trots op jullie zelf, jullie zijn ook toppers!! Tot snel! 😘

 3. Mooi geschreven!
  Met een beetje inbeeldingsvermogen is het net of je er als lezer zelf bij was.
  Heel sneu dat 1 het niet heeft gered, maar respect hoe kalm je daarna weer verder ging.
  Toppers; Cleo en jullie!

 4. Zo fijn dat er 7 mooie gezonde pups zijn geboren en Cleo het zo super gedaan heeft! Heel jammer van die ene 🙁 . Al met al weer een mooi wonder en een mooi verslag!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.