Verbod kortsnuiten

zoals wellicht bekend is er sinds eind augustus onmiddellijk een verbod op het fokken van kortsnuitige honden. Volgens dier en recht betekend dit dat er niet meer met Franse bulldog gen gefokt mag worden, wat helemaal niet zo zwart/wit ligt, maar mensen wel laat schrikken.

In 2019 is het meetformulier voor kortsnuiten in de wereld geroepen. Ook wel bekend als stoplicht model, de snuit en de kop worden opgemeten en aan hand van een formule komt hier een getal uit. Dit getal bepaald in welke zone de hond zich bevindt.

het is wel bijzonder dat alles valt of staat met een getal….onze honden ondergaan allemaal een uitgebreide keelinspectie onder narcose om het binnenwerk te controleren alvorens zij ingezet worden voor de fok. Mijns inziens zegt dit vele malen meer dan alleen een getal. Niet dat ik niet voor langere snuiten ben, maar het is nu allesbepalend ipv te kijken naar hoe gezond een hond echt is.

in dit geval gaan voor ons 2 honden per direct uit het fokprogramma, betreft Cleopatra en Fenna a.k.a Maci. Ook al zijn zij van binnen goed, ruime luchtpijp geen afwijkend gehemelte of vergrootte amandelen. Dan laten we de overige testen zoals dna, röntgen foto’s, ecvo oogonderzoek etc maar even buiten beschouwing. Cleo heeft ons prachtige pups gegeven waarop ons verder fokprogramma is gebaseerd, dat zegt ons ook dat je door selectie heel ver komt. Maar iets in of uit het ras fokken binnen 4 jaar is natuurlijk lariekoek, dat lukt nooit. Maci heeft door de maatregelen helemaal geen pups mogen hebben. Maargoed het is prima dat er iets aan gedaan wordt laten we dat voorop stellen.

Onze overige dames voldoen allemaal aan de huidige eisen en we gaan uiteraard met hun verder om meer progressie te boeken 💪🏻. Het is wel lastig nu de genenpoel nog kleiner wordt om de juiste partners te vinden, maar ik heb er vertrouwen in dat dit goed gaat komen.

Eind dit jaar hopen we weer een stap in de goede richting te kunnen zetten. 🍀

5 Antwoorden op “Verbod kortsnuiten”

 1. Mooi geschreven! Ik ben absoluut blij dat er wel meer gekeken wordt nu naar de gezondheid van de kortsnuitjes😊 Ik kan niet wachten! Is het al eind van het jaar?🤣

  1. Zoals jullie Storm en Bleu hebben gefokt ruim 8 jaar geleden is top! Zijn ietwat langere neus is perfect en lang en hard rennen vind hij geweldig. Nooit ademhaling problemen gehad met hem.
   Boeffie gaat ook goed maar die heb ik vorig jaar zijn dikke rimpel op zijn neus chirurgisch laten verwijderen.. meer lucht en geen last meer van die vieze korsten ooghoeken.. hij had zijn oog vlies geperforeerd met zijn nagel wat ook geopereerd moest worden..

 2. Super fijn, dat je het even uitlegt.
  En ben gewoon heel erg blij dat je zo bezig bent om dit fantastische ras weer gezond te krijgen. Het moet af en toe ontzettend frustrerend zijn.
  Ik kijk nu al uit naar het einde van het jaar!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.