De bevalling van Zazu

Afgelopen woensdag was het dan zover, de bevalling van Zazu begon haar eerste fase. Woensdagavond namen we afscheid van de visite en viel ook meteen op dat Zazu ineens flink begon te hijgen. Voor ons was het meteen duidelijk dat de voorfase van de bevalling gestart was.
Bij een eerste bevalling duren de fases vaak erg lang, ik besloot op de bank te slapen maar na een uur kwam ik erachter dat dit met drie honden erbij geen succes was. Hup naar boven een matras en dekbed ophalen en deze beneden bij de werpkist installeren. Fantastisch bedacht natuurlijk en binnen 5 minuten lagen er drie honden bij :-I.

Je moet je voorstellen dat de ruimte beperkt is en het geluid intens, aangezien Zazu dus hardop hijgt en lekker tegen me aan kruipt, Ceo bij het voeteneinde en Elsa met haar dikke pens bij mijn hoofd. Het duurde even voordat ik goed kon ontspannen en toch in slaap kon vallen. Rond 6.00 werd ik wakker, ik leek te voelen dat Zazu weeën had en deed het licht aan om goed te kunnen kijken. En correct de weeën waren begonnen, vervolgens uit bed en actie want de rest van de honden moet nog uit en de kinderen straks naar school en de opvang.

Alles voor de bevalling heb ik uitgestald en ik kan met de rest van de honden gaan wandelen. Zazu was wat onrustig en zocht steeds een van de kussens op waar ze graag op ligt, de werpkist keek ze niet naar om. Nadat alle voorbereidingen klaar waren en de kinderen in de kleren aan hun ontbijt zaten leek de bevalling al serieuze vormen aan te nemen. Terwijl, zoals eerder benoemd, een eerste bevalling vaak lang duurt, leek het nu toch ineens snel te vlotten. Bart uit bed getrommeld en die zat ook startklaar. Gezien Zazu steeds dat kussen opzocht heb ik die in de werpkist geparkeerd en er een kleed overheen gegooid, met succes.

Om 8.15 moest ik met de kinderen bij school zijn voor de schoolfotograaf, Tegen 8.00 waren we startklaar en was Zazu druk aan het persen. We staan op het punt om weg te gaan als daar ineens de eerste pup verschijnt, een teefje. Het was een drukte van belang bij de werpkist en de kinderen aanschouwden het onder luid gejoel maar het deerde Zazu niet. Nu konden we dan echt richting school.
Na de foto’s bleef Mila op school en kon Storm naar de opvang, op het moment dat ik daar wil vertrekken krijg ik een foto toegestuurd waar al iets bij Zazu uit haar vulva steekt. Ik rij snel (niet te snel) naar huis en kan daar nog net pup twee opvangen (8.30), die er levenloos uitkomt. Alle zeilen bij, ik kan je zeggen dat het enorm frustreert als er een complete mooie pup geboren wordt waar geen leven inzit. Keihard aan het werk gegaan en het heeft echt minuten geduurd voordat er eenmaal naar adem werd gehapt en daarna ben je niet direct klaar, alles moet goed opgang zijn voordat ja opgelucht adem kunt halen. Gelukkig na een aantal minuten was ze stabiel en kon ik weer tot rust komen.

Niet veel later volgde vrijwel zonder aankondiging pup 3, de weeën van Zazu waren niet heel krachtig te zien, maar toch kwamen deze pups er gemakkelijk uit zowel in gewone als stuitligging.
Maar na 10.00 stagneerde de boel, wat heel normaal kan zijn maar de weeën werden steeds minder waardoor we na een aantal uren toch hulp kregen door weeopwekkers, echter steeds zonder enig resultaat. De pup was op een gegeven moment al een tijd te voelen kwam weleens verder maar schoot ook weer terug. Tegen half 5 dan toch besloten om naar de dierenarts te gaan ivm dat de praktijk natuurlijk ook sluit om 17.00. De kinderen nog snel naar opa en oma kunnen brengen om vervolgens door te rijden….rond de spits…. Eenmaal daar vorderde het niet en na wat martelen kon met hulp de vijfde pup er uiteindelijk toch uit maar hier zat helemaal geen leven in, te lang vast gezeten. Nog wel een poging gedaan maar zonder succes, dat doet echt altijd pijn….

En toen stonden we voor de keuze, wachten en aanzien hoe het verder loopt of toch een keizersnede laten uitvoeren. Als we het zouden aanzien kon het goed gaan, maar het kon ook fout lopen en dan heb je alsnog een dierenarts nodig en moesten we dus naar een ander toe die jou en je hond niet kent. Een hoop ethische dilemma’s, maar door de zwakke weeën van Zazu en haar harde werken dan toch maar besloten om een keizersnede uit te laten voeren. Ook hier hebben we zeker een uur over lopen wikken en wegen maar om 19.00 de knoop doorgehakt en werd de keizersnede in gang gezet. Nog twee mooie pups kwamen ter wereld en Gregor had nog even wat extra investering nodig om in leven te komen.

Gelukkig kwam ook Zazu goed uit de operatie en konden we tegen half 9 weer richting huis rijden met Zazu en pups. De kinderen weer oppikken, de andere honden weer uitlaten en observeren hoe Zazu op haar pups zal reageren na een operatie. Nadat de andere honden weer op hun plek liggen en ook de kinderen tevreden in bed liggen kunnen we rustig naast de werpkist gaan zitten. Jeetje wat doet Zazu het voortreffelijk, de 4 pups die er al waren hadden grote honger natuurlijk want die zaten een aantal uren zonder voeding. Zazu ging direct hard aan het werk en liet direct al zien dat het goed zou komen. Een natuurtalent met dank aan haar moeder (Cleo) en oma (Bailey), dat geeft ons ook meteen rust.

Er staat een camera op de werpkist waardoor wij en een aantal mensen alles kunnen volgen, ideaal om ook te zien of de boel rustig blijft of dat we moeten ingrijpen. De eerste nacht slaap ik dan ook op het matras bij de werpkist, Mila vindt dit altijd prachtig en slaapt op de bank. Een paar maal wakker van gepiep en help ik even wat pups de goede kant op, maar ik heb toch heerlijk kunnen slapen met af en toe een blik op de werpkist.

De rust is een beetje terug en we kijken uit naar het nest van Elsa. Voor nu presenteer ik jullie de zes pups van Zazu4 Antwoorden op “De bevalling van Zazu”

  1. Een best heftige bevalling voor Zazu maar wat een topmoeder is ze voor haar prachtige kinders🐾🍀
    Van harte gefeliciteerd met de prachtige puppies 🥰

  2. Wat weer mooi geschreven. Het leest makkelijk en kan me er een goed beeld bij vormen. Het komt wel binnen, dat het heftig was.
    Goed gedaan allemaal en laat ze nu maar lekker groot worden en Zazu lekker moederen 🍀

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.