voorlees project

Vandaag zijn Bailey en ik er voor de derdemaal op uitgetrokken naar basisschool de ‘Jan Barbier’.
Samen met Bailey ben ik daar een voorleesproject gestart. Dit houdt in dat kinderen met onder andere dyslexie of stotterproblemen gaan voorlezen aan de hond. Ik begeleid hen waar nodig en Bailey doet eigenlijk het echte werk!
Zij zorgt ervoor dat bloeddruk en hartslag verlagen, zij oordeelt of veroordeelt niet en luister naar wat er vertelt wordt. De kinderen hebben er een maatje bij waardoor ook nog eens hun zelfvertrouwen toeneemt.

Het is een ingang om het hardop lezen vooral positief te houden. In een klas hardop lezen terwijl je daar moeite mee hebt door dyslexie of stotteren lokt soms reacties vanuit de klas uit. Kinderen kunnen zo weerstand ontwikkelen door angst en schaamte. Bailey gunt hen de tijd en geeft hen het vertrouwen dat ze het goed doen. Ze kunnen in hun eigen tempo het verhaal voorlezen en er is ruimte voor het maken van fouten.

Daarnaast leren de kinderen ook nog eens zich in te leven. Bailey liep de eerste keer een paar maal weg. Er werd gevraagd hoe het kwam dat zij dit deed, ook Bailey vindt het spannend in een nieuwe omgeving met een heleboel kinderen en nieuwe geuren. We maken allen bespreekbaar dat het best spannend is zo’n eerste keer, zowel voor hun als voor mij en ook voor Bailey.

Er ontstaat een gevoel van verbondenheid en elke keer wordt er meer en meer contact gezocht met Bailey, wat fijn toch aaien en lezen tegelijk.

En ik? Ik geniet elke keer een beetje meer, wat een fantastisch vak!

Wil je ook het effect van een therapiehond ervaren?
Neem vrijblijvend contact met mij op, voor bijvoorbeeld
– een bezoekje aan een zorginstelling, als bezoekdier in een groep of een cliëntgericht doel.
– Het werken aan het zelfvertrouwen van uw kind of cliënt.
– Het aanpakken van angst voor honden
-Een voorleesproject

Heeft u een ander idee?
Laat het mij gerust weten, wij gaan graag uitdagingen aan!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.