in de media

Augustus 2018 werd ik geïnterviewd tijdens mijn werkzaamheden op de fysio afdeling van verpleeghuis Krönnemzommer, ZorgAccent.

In de Twentse Courant Tubantia verscheen een leuk artikel en op hun site is een video van het interview te zien. Dat was een hele eer!

Hieronder staat het artikel en wanneer je hier klikt kom je bij de originele pagina voor de video. Geniet er van!

Therapiehond Teddy doorbreekt de neerslachtigheid in Hellendoorn

HELLENDOORN – In de fysiotherapiezaal van woonzorglocatie Krönnenzommer – ZorgAccent in Hellendoorn wordt het meteen rumoerig zodra Teddy binnen komt wandelen. „Is Teddy er weer!?” Teddy is niet zomaar een Franse bulldog, hij is therapiehond.

De trouwe viervoeter van de 30-jarige verpleegkundige Marleen Endeman uit Hellendoorn assisteert bij zorg, therapie en revalidatie. „Een hond maakt het allemaal veel leuker”, vertelt ze. „Fysiotherapie is niet altijd plezierig, maar dit is ongedwongen.”

Cliënten spelen uit automatisme met de hond, de meesten hebben zelf een hond gehad. Teddy kan op meerdere manieren worden ingezet. „Bij herstel na een verlamming of hersenbloeding beginnen we met onderhands apporteren, als dat goed gaat, doen we het bovenhands. Ook borstelen ze de hond, spelen ze met een touw of wandelen ze een stukje, al dan niet met rollator. Per geval stemmen we het af.”

Bloeddruk

Volgens Endeman helpt een therapiehond vooral in mentaal opzicht. „Plezier motiveert, het doorbreekt de neerslachtigheid.” De fysiotherapeuten van Krönnenzommer knikken instemmend. „Daarnaast oordeelt een hond natuurlijk niet”, vervolgt ze, „die geeft geen reactie op ‘fouten’. Dieren als Teddy verlagen ook je bloeddruk en maken je rustiger. Cliënten met cognitieve problemen die moeite hebben met herinneren, herkennen Teddy zelfs en zijn blij hem te zien.”

Door alleen maar aanwezig te zijn fleurt een hond iemands dag op. „Als een bewoner niet veel bezoek krijgt, kan ik langsgaan met Teddy als knuffelhond. Dan geef je iemand toch nog genietmomentjes. Ze praten dan ook tegen de hond als afleiding.” Endeman zegt dat cliënten zich ook niet afreageren op een hond. „Mensen met dementie kunnen gefrustreerd en boos zijn, maar dan zien ze Teddy en zeggen ze: ‘Jij kunt er ook niks aan doen’, het is echt bijzonder om de rust dan te zien.”

Een hond oordeelt niet

Marleen Endeman

Het idee om een therapiehond in te zetten bij Krönnenzommer komt van verpleegkundige Endeman. „Ik werkte hier al jaren en heb aan de directeur woonzorg gevraagd of ik de bijbehorende opleiding mocht volgen”, vertelt ze. „Gelukkig was dat wel goed. Ik ben verpleegkundige geworden, maar wilde vroeger altijd met dieren werken, dus dit is het echt voor mij. Sommige disciplines hier grapten al dat de honden hun functie gingen overnemen, maar nu denken we samen aan toepassingen voor de therapiehond.”

Therapiehond Teddy wordt in Krönnenzommer geborsteld wordt door meneer Jansen.

Therapiehond Teddy wordt in Krönnenzommer geborsteld wordt door meneer Jansen. © Bert Kamp

Toekomst

Tegenwoordig kunnen partijen Endeman en haar honden inhuren. „Sommige dingen heb ik al vrijwillig gedaan, zoals een voorleesproject waarbij kinderen met leesproblemen aan een hond voorlezen. In de toekomst hoop ik dat er vanuit de gemeente daar een subsidie voor komt.”

Ondertussen ligt Teddy afgepeigerd op zijn rug te slapen. „Ik kan een therapiehond maar ongeveer een uur inzetten, dan is hij echt moe. Het is nu ook wel wat vermoeiender voor hem, omdat er meer mensen aanwezig zijn. Normaal gesproken is een sessie met maar één cliënt, dat is het mooiste. Dan kunnen we ons compleet op die persoon richten, waarbij alles op hem of haar is afgesteld.”