Helaas zijn er door de jaren heen vele erfelijke problemen in het ras ontstaan. Er is vreselijk veel mee doorgefokt zonder dat er enige controle was op gebied van gezondheid.
Je hoort dan ook helaas vaak genoeg dat er op jonge leeftijd al veel scheelt aan de hond of zelfs een hond al komt te overlijden.
Van grote invloed hierop is ook de broodfok waar helaas nog genoeg honden het slachtoffer van zijn, de instelling om ‘een hondje te redden’brengt helaas alleen maar meer problemen met zich mee. Zolang men in de broodfok blijft kopen, blijft deze handel bestaan. Er komen busjes vol dieren vanuit het Oostblok de grens over. De honden zijn niet goed gechipt, het papierwerk klopt van geen kant en toch trappen er nog velen in want ach is zo’n mooi en goedkoop hondje.
Een aantal bekende problemen:
Cherry eye: Dit is een erfelijke oogaandoening aan het oog, veelvoorkomend. Het gaat om een opgezette klier bij het derde ooglid welke het zich van de hond belemmerd en de traanbuis blokkeert. Alleen een chirurgische ingreep zal dit probleem uiteindelijk verhelpen. Daarnaast komen entropion en ectropion vaak voor, ooglid dat naar binnen krult waardoor de wimpers het oog beschadigen of het ooglid juist naar buiten krult waardoor het ook niet volledig beschermd is. Deze zijn eenvoudig uit te sluiten door het ECVO oogonderzoek.
patella luxatie: losse knieschijf, de knieschijf glijdt iedere keer uit zijn spoor als het ware. Je ziet dit duidelijk als je hond met zijn achterpoten huppelt. Bij Jack Russels zie je dit ook veelvuldig. Het is een erfelijke aandoening maar kan ook door externe factoren worden opgeroepen of verergerd. Denk aan van de bank afspringen, veelvuldig traplopen. Het erfelijke deel is uit te sluiten door de ouderdieren te testen middel het officiële onderzoek van Meutstege.
Hernia: Een hernia is een probleem in de ruggenwervels, vooral in de nek in de overgang van de borst naar de lage rug wervels. En ook in de onderrug in de overgang van de lage rug naar het heiligbeen. Tussenwervels scheiden de wervels van elkaar en met een hernia scheurt het bindweefsel van de tussenwervels en komt er een stofje vrij die op de het ruggenmerg drukt. Van een hernia kan de hond herstellen, maar het blijft een kwetsbaar gebied. Röntgenfoto’s kunnen een beeld geven in de afwijkende wervels bij een hond. Echter zijn er door het kort gedrongen uiterlijk van de Franse bulldog altijd nog enkele afwijkende wervels. Hoe minder, hoe beter dus! Hoe langer de rug hoe meer ruimte, een staartje draagt dan ook bij aan een beter verhouding. Helaas wil het niet altijd zeggen dat als de ouders slecht 1 hemivertebrae hebben, dat de pups er ook maar 1 of minder hebben. Het is een proces van selectief fokken om uiteindelijk wel bij de gezonde Franse bulldog te komen.
Genetische erfelijke aandoeningen: Op het DNA laten we verscheidene erfelijke aandoeningen testen. Bijna 200 erfelijke aandoeningen. Komen die dan allemaal voor bij een Franse bulldog? Nee echt niet, er zitten een aantal tussen die rasspecifiek zijn, maar er wordt gestest op een compleet pakket. Het gaat er voor ons dus om dat de veel voorkomende aandoeningen vrij getest worden of als drager, bij een drager zet je er een vrije hond tegenover. Dan krijg je nooit lijders van de ziekte.
BOS: Dit staat voor Brachycephaal Obstructief Syndroom. Hier vallen weer een aantal aandoeningen onder, en ligt hiervoor alle schuld bij de mens en mijns inziens ook bij de rasstandaard zoals die al jaren is. Waarbij een kort afgestompte schedel passend is bij de uiterlijke vereisten van de Franse bulldog. De volgende aandoeningen vallen onder bos.
– Een te lang en/of dik zacht gehemelte
– vernauwde neusgaten
– vergrote amandelen
– afwijkende bouw van de larynx
– te smalle luchtpijp